DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Mlékomat Sledovice

O mléce

Proč pít čerstvé mléko?

Pod pojmem čerstvé syrové mléko se rozumí mléko, které nebylo podrobeno žádnému tepelnému ošetření nebo homogenizaci, ale bylo pečlivě filtrováno a rychle zchlazeno. Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožnila zachování přírodních prvků v plném rozsahu. Jedná se například o drahé, mléčné laktobacily, které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru. Hrají důležitou roli v deaktivaci karcinogenních látek a při prevenci proti alergiím.
Dokonce i obsah tuku v mléce má velký význam, ten obsahuje základní vitamíny A a D, nutné pro asimilaci vápníku a bílkovin. Je bohaté na mastné kyseliny, které chrání proti nemocem a stimulují imunitní systém. Čerstvé mléko je specifickou čerstvou potravinou s obrovským potenciálem pro naše zdraví a imunitu.

 

Průmyslově upravené mléko

Základní rysy procesu průmyslového zpracování čerstvého mléka na UHT mléko s vysokou trvanlivostí :

  • příjem v mlékárně

  • pasterizace mléka - vysoká pasterizace (UHT)

  • odstředění mléka - odstranění téměř veškerého mléčného tuku z mléka

  • homogenizace mléčného tuku - mechanická úprava velikosti tukových kuliček

  • odstředěné mléko se doplňuje tukem podle požadavku na 1,5% nebo 3,5%. Nikde není psáno, že se vrací mléčný tuk.

  • balení do aseptického obalu - krabice

  • distribuce prodejcům

Mléko vykupované mlékárnami a prodávané na trhu jako trvanlivé (UHT mléko), nejčastěji v papírových krabicích se tudíž celkem zásadně liší od mléka čerstvého, stává se z něj pouze výrobek z pravého mléka.

Základní rozdíl je v chuti a v absenci jakéhokoli života v mléce. Tím chybí veškeré prospěšné účinky mléka pro naši imunitu a životní pohodu. Dále v nižším obsahu vitamínů a mléčného tuku a tím změněném principu využívání a příjímání těchto látek a živin.

 

Proč je důležitý život v mléce?

Podstatou mléka je podporovat a posilovat život. Není to jen tekutina, kterou zaháníme žízeň či chuť. Mléko je na počátku života každého narozeného savce. Právě tyto funkce mléka zajišťují živé mikroorganismy, které organizují, tvoří a obnovují imunitu organismu, pomáhají neutralizovat a vylučovat škodlivé látky z těla, zlepšují stravitelnost živin, oddalují stárnutí organismu, působí na celkový svěží stav člověka.

Čerstvé syrové mléko obsahuje všechny základní živiny:

  • tuky ( min 4 %),

  • cukry (4,7%),

  • bílkoviny (3,4%),

  • vitamíny a minerály (0,7%) z celkové sušiny mléka.

    u tuků, cukrů a bílkovin jsou uvedeny průměrné hodnoty vzorků odebíraných mlékárnou, rozbor vitamínů a minerálů k dispozice nemáme – jedná se o průměrnou hodnotu obsaženou v čerstvém mléce

Jednotlivé živiny lze získat i z jiných zdrojů, jako je zelenina, luštěniny a mořské plody, ale i mléko je nabízí v plně využitelné formě.

Mléko obsahuje množství vitamínů, jeden litr mléka zabezpečí potřebnou dávku vitamínu B 12, je důležitý pro tvorbu červených krvinek a fungování nervového systému, vitamín A je důležitý pro ochranu sliznic a zvyšuje odolnost proti infekcím. Dále obsahuje vitamíny  E, B1, B2, B6. Mléko je rovněž dobrým zdrojem vápníku a fosforu, které jsou důležité nejen v ranném vývoji člověka, ale i ve vyšším věku. Je stravitelnější za přítomnosti vitamínu D, který se v mléce také nachází.

Bílkoviny jsou asi největší skupinou, která je deaktivována tepelným ošetřením. Význam imunoglobulinů (protilátek) je pro nás velmi důležitý, protože se zapojují do našeho imunitního systému. Imunoglobuliny jsou schopny identifikovat a zneškodnit cizí objekty-bakterie a viry v organismu, nebo zabraňují jejich pomnožení. Enzymy, jsou katalyzátory různých chemických reakcí např. trávení, vstřebávání. Mají protibakteriální účinky.

Účinnost imunoglobulinů je ovlivněna tepelnou úpravou. Působení ultravysoké teploty UHT ničí většinu specifické imunitní aktivity mléka!

Mléko ovšem obsahuje celou škálu mikroorganismů. Přirozená mikroflóra především zahrnuje bakterie mléčného kvašení - rod Lactobacillus a Bifidobacterium.

Působí probioticky, to znamená, že příznivě ovlivňují zdraví konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry. Přirozenou cestou prodlužují trvanlivost mléka, mléko působením mléčných bakterií zkysne a je nadále poživatelné. Pouze jinak chutná a je stravitelnější. Mléčné bílkoviny a laktóza (mléčný cukr) jsou rozloženy na jednodušší složky. Vznikají výrobky, které jsou lahodné svou kyselostí a osvěžující chutí, mají výborné senzorické a dietetické vlastnosti. Bakterie mléčného kvašení potlačují růst a ničí patogenní nežádoucí mikroflóru v trávícím ústrojí člověka.

 

Co když mléko zkysne?

Pak v mléce započalo MLÉČNÉ KVAŠENÍ. Je to proces, při kterém bakterie vyrábějí z cukrů kyselinu mléčnou. Mírně kyselé prostředí zabraňuje množení nežádoucích mikroorganismů a tím se prodlužuje jejich trvanlivost.

Mléčné bakterie konzervují i jiné druhy potravin například ZELÍ nebo OKURKY – KVAŠÁKY. Je to starý a velmi zdravý způsob konzervace potravin.

Z hlediska správné výživy jsou takto upravené potraviny pro náš organismus velmi cenné.

Zdraví začíná ve střevech !

 

Mléko s obsahem mléčných bakterií:

  • Podporuje naši obranyschopnost, zvyšuje odolnost organismu proti infekčním zárodkům napravuje porušenou rovnováhu střevní mikroflóry, zejména po léčbě antibiotiky, snižuje trávicí potíže při průjmech a nebo naopak při zácpách, nebo problémy s trávícími poruchami vlivem stáří.

  • Usnadňuje stravitelnost bílkovin a laktózy, (mléčného cukru) mléčné bakterie mění laktózu na kyselinu mléčnou. To má význam zvláště pro osoby postižené intolerancí k laktóze.

  • Bílkoviny jsou působením kyselého prostředí jemně vysráženy a jsou stravitelnější.

  • Potraviny konzervované mléčnými bakteriemi jsou zahrnovány do velké skupiny nazývané probiotika.

  • Probiotika jsou živé bakterie mléčného kvašení, které osídlují trávicí ústrojí člověka a příznivě ovlivňují lidský organismus. Současně potlačují nežádoucí mikroflóru, včetně mikrobů choroboplodných.

  • Vytváří vitamíny B1, B2, B6 a vitamín K. Především kefír je bohatší na vitamíny skupiny B a kyselinu listovou, protože vzniká mléčně alkoholickým kvašením. Mimo bakterií mléčného kvašení obsahuje i kvasinky.

  • Prevence řídnutí kostí, díky vitamínu K dochází ke zvýšenému vstřebávání vápníku.

  • Snižuje riziko nádorového onemocnění tlustého střeva, bakterie mléčného kvašení mají schopnost odbourávat karcinogenní látky a blokují řadu enzymových aktivit napomáhající vzniku nádorů.

  • Snižuje hladinu LDL(špatný) cholesterol, zvyšují HDL (dobrý) cholesterol, zvyšují vylučování žlučových kyselin stolicí, jejichž základním substrátem pro tvorbu je právě cholesterol.

    Takže pokud mléko stihne zkysnout, buďme rádi a s chutí do něj! Jen tak samotné, rozmixované s ovocem nebo jak jste zvyklí používat, třeba místo kupovaného kefíru do buchet. Dobrou chuť!